A new generation of mental health hospitals

Mersey Care is a large trust. Our inpatient, community and administrative services are currently provided across 84 sites and we support and promote both physical and mental health.

We aim to provide perfect care and an important part of this is delivering our services in buildings with facilities that are comfortable, modern and support people towards recovery.

We value our staff. Our estates strategy includes refurbishing or renewing  unsuitable buildings in which they work. We are proud to be the first NHS organisation in the country to gain the Royal Institute of Surveyors SKA Gold award for the sustainable fit out of our trust offices in Prescot. The award criteria includes over 100 good practice measures covering, energy, CO2 emissions, waste, water, materials, pollution, wellbeing and transport.

You can contact our Estates and Facilities Administration team on 0151 473 0303.

Clock View Hospital

Our Clock View hospital in Walton exemplifies a new generation of mental health hospitals. It provides therapeutic environments and approaches to care designed to improve recovery, wellbeing and reduce lengths of stay.

Clock View opened in March 2015 and within months was winning accolades for its therapeutic environment. Later that year its innovative use of art in the design and creation of the building was Highly Commended in the national Positive Practice in Mental Health Awards. This was followed by at the 2015 Healthcare Estates’ conference as winner of Patient Experience Award and runner up of Project of the Year. Further recognition included 2016 Design in Mental Health Awards, winning the Service User Experience category, Healthy Outdoor Lifestyle Award and individual Design Champion Award for Trust Chairman Beatrice Fraenkel for her role in promoting service user led involvement in the design of the hospital. A prestigious international accolade, a European Health Design Award (Highly Commended) followed for Mental Health Design of Clock View. In 2018 Clock View won a Sustainable Health and Care award (Capital Projects) for its building design efficiency.

 

 

Transforming Medium Secure Services

The trust is building a high quality regional medium secure unit on our Maghull Health Park. This exciting development is called Rowan View and represents our strong ambition for a new centre of excellence in forensic care:

  • Specialist Learning Disability and Mental Health services
  • 123 beds over eight wards: Female Learning Disability (Delamere Ward); Male Learning Disability (Astley and Birkdale Wards); Female Mental Illness (Eden); Male Mental Illness (Thornton, Rivington, Vale and Marbury Wards)
  • An environment that will promote the integration of physical and mental wellbeing
  • A social hub incorporating a café, therapy rooms, multi faith room, sports hall, gymnasium, music rooms, skills for life room, IT suite, bank and a physical health suite
  • Use of therapeutic technology for the benefit of patients and staff including virtual reality and avatar therapy

Rowan View represents a step change in care for service users, preparing them for life afterwards. It will deliver innovative treatments to improve recovery times for people with mental health and learning disabilities.

We have consulted widely and visited sites across the country to ensure the new development delivers the highest standards and the new model of care for adult secure services. Rowan View is being built  to the latest environmental BREEAM sustainable standards, and will offer a healthy modern environment for service users and workplace for staff. Its innovative design and parity of mental health and learning disability provision will also give staff opportunities for great job satisfaction as they improve the lives of vulnerable people.

Last year Chief Executive Joe Rafferty and the Executive Director of Finance Neil Smith signed on the dotted line to confirm the formal agreement with construction partners Kier. They were joined by a representative of the Project Board Elaine Wilkinson, pictured.

Now that the contract has been signed the trust can make public the Full Business Case outlining the entire project and costings.

The ground breaking at Maghull followed in June and by the end of 2018, all the steelwork and many windows and roofing were in place as Rowan View took shape.

Watch a short video of work so far and clinicians speaking about working at Rowan View

Watch a short video on progress as we started to build Rowan View in 2018:

Hartley Hospital, Southport

Mersey Care is forging ahead with its new build mental health hospital that gives an historic hospital site in Southport a new lease of life. We are serving the health needs of the local community that offers a state of the art mental health facility and parity of accommodation with our newest hospitals.

Working with Liverpool Sefton Health Partnership (LSHP)  and construction partner Farran Heron Joint Venture (FHJV), who both successfully helped deliver the Clock View project, we are combining local mental health inpatient care and some related community services on the one site. 

The first phase of a new mental health facility off Scarisbrick New Road, at the rear of Southport’s existing Boothroyd Unit will be open later this year. This will be followed in early 2020 with the completion of the hospital, when Mersey Care’s existing Hesketh Centre, situated close to Hesketh Park, will start to transfer its services to the new facility.

The Hartley Hospital name recognises the historic origins of its location on the former Southport General Infirmary site next to what used to be the Christiana Hartley Maternity Hospital. The late Christiana Hartley CBE, one of the famous Hartley jam-making family, went on to become Southport’s first woman Mayor in 1921 and was an advocate for better health services and social reformer.

Mersey Care chose the name Hartley Hospital after consultation with its staff, service users and carers and the wider community. The hospital’s internal areas will reflect names that connect it to the Sefton coastline, including Dunes Ward, Marsh Ward, Mere Suite and Marine Suite.

The new build will continue a tradition of hospital provision on the former Southport General Infirmary site. It will also be a great place to work.

The hospital will contain a café, family visiting room, multi-faith area, internal garden courtyards. All patient bedrooms will be single with en suite bathrooms and there will be a number of therapy and activity areas including two gyms. A decision was taken in January 2019 that patient bedrooms are serviced by free-to-use televisions, supporting our commitment to ensure people who may be at their most vulnerable also have space to themselves with privacy and dignity.

Hartley Hospital will provide two 20-bed wards, one for adults the other for older inpatients, needing short-term mental health care and treatment, as well as an assessment suite (specifically for people needing a place of safety and assessment under Section 136 of the Mental Health Act). A range of community services and outpatient clinics will also be co-located there for the first time, enhancing seamless care.

In recommending planning consent, subject to strict conditions, Sefton’s planning report concluded: “The development would support one of the council’s priorities in providing an improved health facility particular in relation to mental health, and would remove a part derelict site on a key route into Southport town centre.”

Early in 2018 Farran Heron Joint Venture (FHJV), began groundworks. We have worked with the council and our contractors to encourage local businesses to bid for trades and building work, plus supply chain for fittings.

Mersey Care and FHJV have continued to involve the local community. A monthly site drop-in takes place for residents and ward representatives, and an engagement and arts project around health and wellbeing has involved Kew Woods Primary School in Southport, with the children returning for further site visits.

 

A series of workshops on the hospital’s internal design features involving service users, carers, clinicians and other stakeholders are continuing. This input will ensure that the building will provide the best possible environment for health care based on co-production with the people who use our services.